Anticrist si dominatia de 1260 ani

Anticrist si dominatia de 1260 ani

In articolul Cine este Antihrist in Daniel 7 am aratat ca Biserica Romano-Catolica este cea la care se refera profetia, fiind singura care intruneste toate elementele de identificare. De unde stim ca perioada profetica de 1260 de zile trebuie interpretata ca fiind 1260 de ani? In studiul despre Cine este Antihrist in Daniel 7 am subliniat ca unul din elementele de identificare a lui Anticrist este si aceasta perioada de dominatie de 1260 de ani. De asemenea am aratat ca acelasi numar, 1260, este exprimat in mai multe feluri, cu acelasi rezultat. Biblia foloseste repetitia pentru a intari un adevar care este important.

o vreme+doua vremi+jumatate de vreme=3 ani si jumatate=42 luni=1260 zile profetice

Asa cum se poate observa, in profetia biblica, anul profetic este socotit a fi format din 360 de zile, si nu 365 de zile, fiecarei luni fiindu-i atribuite 30 de zile. Acest artificiu are rol pur didactic, perioada profetica fiind una simbolica si nu literala. Validitatea acestor perioade este verificata prin implinirea cu mare acuratete a profetiilor in care sunt amintite aceste perioade. (un exemplu il puteti gasi mai jos, legat de inceperea si sfarsitul celor 1260 de ani)

Sa analizam acum toate aceste pasaje care vorbesc despre aceeasi perioada, 1260 de ani, pentru a verifica daca se refera la aceeasi putere.

Daniel 7:25 “…va asupri pe sfintii Celui Preainalt…. si ei vor fi dati in mana lui o vreme si vremuri si jumatate de vreme.” 3 ani si jumatate profetici =1260 ani

Apocalipsa 12:6 “Iar femeia a fugit in pustie, unde are loc gatit de Dumnezeu, ca sa o hraneasca pe ea, acolo, o mie doua sute si saizeci de zile“.  (1260 zile profetice=1260 ani) “Femeia” in profetie este un simbol pentru crestinii credinciosi lui Dumnezeu. Versetul vorbeste despre o perioada lunga in care acesti credinciosi trebuie sa traiasca oarecum izolati, fiind nevoiti sa se pazeasca de persecutia bisericii Romano Catolice. Aceeasi idee este subliniata si in pasajul urmator, din acelasi capitol:

Apocalipsa 12:14 “Si femeii i s-au dat cele doua aripi ale marelui vultur, ca sa zboare in pustie, la locul ei, unde e hranita acolo o vreme si vremuri si jumatate de vreme, departe de fata sarpelui.” Observati in acest verset acelasi limbaj folosit de catre profetul Daniel in Vechiul Testament. (Daniel 7:25) Aceasta asemanare nu este intamplatoare: este dovada ca se vorbeste despre aceeasi putere persecutoare de care trebuie sa se fereasca “femeia”, adica cei cu adevarat credinciosi.

Apocalipsa 13:5 “Si i s-a dat ei gura sa graiasca semetii si hule si i s-a dat putere sa lucreze timp de patruzeci si doua de luni.” (42 luni=1260 zile profetice) In acest verset se face referire directa la aceasta putere care face declaratii blasfemiatoare la adresa lui Dumnezeu si care domina timp de 1260 de ani. Detalii despre acele declaratii vom oferi intr-un alt articol.

Regula de interpretare o zi profetica = 1 an

In textele biblice de mai jos putem vedea cateva exemple in care s-a aplicat regula o zi profetica = un an:

Ezechiel 4:6 “Iar dupa ce vei implini aceste zile, sa te culci pe partea dreapta si vei purta nelegiuirile casei lui Iuda timp de patruzeci de zile, cate o zi de fiecare an ce ti-am hotarat Eu.”

Numeri 14:33,34 “Copiii vostri vor rataci prin pustie patruzeci de ani si vor suferi pedeapsa pentru desfranarea voastra, pana vor cadea toate oasele voastre in pustie. Dupa numaruul celor patruzeci de zile, in care ati iscodit pamantul Canaan, veti purta pedeapsa pentru pacatele voastre patruzeci de ani, cate un an pentru fiecare zi, ca sa cunoasteti ce inseamna sa fiti parasiti de Mine.”

Anticrist si dominatia de 1260 ani – cand a inceput aceasta perioada?

Daniel 7:8 mentioneaza ca dupa ridicare cornului mic trei dintre cele 10 coarne sunt smulse dinaintea lui. Episcopul de Roma a crescut continuu in putere inca din secolul al II-lea d.Hr. Cu toate acestea, mare parte din Europa era inca practicanta a religiilor pagane, iar unele natiuni erau crestine ariene (nu recunosteau divinitatea lui Iisus). Un moment important in schimbarea starii de lucruri este convertirea regelui Francilor, pe nume Clovis, la catolicism, in anul 496 d.Hr. Acesta a devenit un aliat puternic al episcopuluui de Roma in ce priveste extinderea dominatiei in Europa. In calea acestei extinderi stateau de asemenea 3 popoare ariene: herulii, vandalii si ostrogotii. Aceste popoare barbare adoptasera crestinismul arian, iar faptul ca au dominat politic in perioade diferite Roma, au intrat in conflict cu episcopul de Roma care nu era de orientare ariana. Aceste puteri sunt pe rand eliminate din calea episcopului de Roma: herulii (493 d.Hr.), vandalii (534 d.Hr.) si ostrogotii (538 d.Hr. indepartati din Roma). Asadar, in anul 538 d.Hr. episcopul de Roma este eliberat de opozitia puternica a acestor 3 popoare si isi continua ascensiunea. Anul 538 d.Hr. este anul de inceput al acelei perioade profetizate de 1260 de ani.

antihrist si dominatia de 1260 ani - trei puteri eliminate

Anticrist si dominatia de 1260 ani – cand s-a incheiat aceasta perioada?

Este tema unui alt articol ce s-a intamplat in timpul celor 1260 de ani de dominatie papala in Europa. Ce s-a intamplat la sfarsitul celor 1260 de ani? Ce eveniment confirma faptul ca intr-adevar profetia aceasta cu privire la dominatia Bisericii Romano-Catolice avea sa se implineasca? Daca adaugam 1260 la anul 538 d.Hr. obtinem suma de 1798. Apocalipsa 13:3 ne spune ca aceasta putere este “injungheata de moarte”. In anul 1798 generalul francez Berthier il ia prizonier pe papa de la Roma, (papa Pius al VI-lea) si stapanirea papala este abolita pentru o vreme. Acest an 1798 este anul in care se incheie perioada de 1260 de ani profetizati. Papa moare in exil la Valence (in Franta) pe 29 august 1799. Franta a fost cea care a ajutat papalitatea in ascensiunea ei si tot Franta a fost cea care i-a dat lovitura de moarte in 1798.

538 d.Hr.   <———————-> 1798 d.Hr.

Revenirea lui Anticrist pe scena politica si religioasa a lumii

Biserica Romano-Catolica a primit o lovitura puternica in anul 1798 cand Papa a fost luat prizonier de catre trupele franceze si exilat. Profetia biblica ne anunta insa ca acea rana de moarte urma sa se vindece. (Apocalipsa 13:3) Mai multe detalii despre aceasta “resuscitare” a bisericii Romano-Catolice vom prezenta intr-un articol viitor.

2 thoughts on “Anticrist si dominatia de 1260 ani

  1. In Daniel12,11 scrie:
    11. De la vremea când va înceta jertfa necurmată şi de când se va aşeza urâciunea pustiitorului, vor mai fi o mie două sute nouăzeci de zile.

    Inteleg din expunerea de mai sus ca “asezarea uraciunii pustiitorului”este in anul 538 d.Hr. dar prin ce cumoastem ca a “incetat jertfa necurmata”, deoarece inceperea celor 1260 de zile este atunci cand sunt indeplinite acesta lucruri impreuna.

    Multumesc

    • Cuvantul “jertfa” nu apare in textul biblic original. A fost adaugat in traducerile facute in diverse limbi (inclusiv limba romana). Uriah Smith a notat foarte bine aceasta adaugare in comentariul sau la cartile Daniel si Apocalipsa. Versetul pe care il pomeniti vorbeste despre o perioada de 1290 de zile (ani, in profetie) care trec de la incetarea (disparitia) necurmatei. Nu este aici spatiul necesar pt a discuta despre asta, dar “necurmata” de care se vorbeste aici (si de asemenea in Daniel 8:11 si 11:31, unde din nou cuvantul “jertfa” este adaugat) nu este altcineva decat paganismul (Roma pagana) care in 508 AD pierde dominatia in Europa si face loc Romei Papale ca noua autoritate pe continent. In acel an, regele Clovis al Francilor reuseste infrangerea vizigotilor (care se opuneau episcopului de Roma) si este data la o parte ultima piedica din calea dominatiei papale. Adaugand 1290 la 508 ajungem la anul 1798, un an foarte interesant, cand papa este exilat si fiara primeste o rana de moarte. Si versetul urmator are legatura cu acelasi an 508 AD, la care adaugand 1335 ani de care vorbeste versetul, ajungem la anul 1843, an in care miscarea millerita atinge un apogeu si, dupa cernerea produsa de marea dezamagire, da nastere in anul urmator la mica grupa a poporului advent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.