Vitamina B12

Vitamina B12 – rol si importanta

In cele ce urmeaza puteti lectura un articol despre vitamina B12 realizat de Dr. Calin Marginean

Vitamina B12 este o vitamină hidrosolubilă, rezistentă la acţiunea aerului, dar este distrusă de lumină, radiaţia ultravioletă, acizi şi baze. Are cea mai complicată formulă şi totodată cea mai mare moleculă şi masă moleculară dintre toate vitaminele.

Necesar : 2-3 mcg (micrograme) /zi

Absorbţia sa intestinală

a) Mult redusă de: medicaţia hipocolesterolemiantă (statine şi fibraţi), alcool, pilulele contraceptive, omeprazol, colchicină, excesul de vitamină C şi somnifere; rezecţiile gastrice îi blochează cuplarea cu factorul intrinsec (care se va produce într-o cantitate cu atât mai mică cu cât rezecţia gastrică a fost mai importantă), rezecţiile ileale; dulciurile concentrate (zahăr, miere, bomboane, prăjituri, ciocolată, torturi) şi băuturile dulci împiedică absorbţia vitaminei B12

b) Crescută de asocierea cu vitaminele B6, B9, colina, inozitolul (sursă : consumul cerealelor integrale), potasiul şi calciul

Sarcina şi alăptarea necesită doze mai mari de vitamină, în timp ce cuptorul cu microunde distruge cam jumătate din cantitatea de vitamină existentă în alimente.

Funcţii:

 • constituie un factor de maturare al globulelor de sânge, fiind principalul factor anti-anemic
 • stimulează pofta de mâncare
 • stimulează sinteza proteică, dar participă şi la metabolismul glucidic şi lipidic (sinteza unor acizi graşi)
 • creşte performanţele fizice în special, dar şi pe cele psihice
 • scade nivelul seric al homocisteinei, prevenind ateroscleroza şi cardiopatia ischemică. Nivelul său este invers proporțional cu nivelul homocisteinei, o substanță extrem de periculoasă pentru organism
 • are proprietăţi hepato-protectoare, împiedicând acumularea de grăsime în ficat

Factor important în procesele de transmetilare şi participă la formarea metioninei şi a colinei

 • esenţială pentru replicarea ADN-ului, fiind implicată în creşterea şi maturarea celulară
 • participă la integritatea fibrei nervoase şi a neuronului şi la sinteza tecii de mielină
 • determină creşterea memoriei, măreşte puterea de concentrare şi conferă o stare de echilibru psihic
 • administrarea intravenoasă a hidroxicobalaminei contracarează efectele otrăvirii cu cianuri

Excesul brusc apărut prin suplimentarea cu fiole (de 50 mcg sau 1000 mcg), creşte riscul de a stimula dezvoltarea anumitor tumori latente existente în organism, de a căror existenţă o anumită persoană nu era conştientă, în vreme ce persoanele cu cancer, dacă iau suplimente cu vitamina B12, sau o iau din surse de origine animală riscă propagarea cancerului aproape întotdeauna de nestăvilit, cât şi risc de a declanşa/accentua eventuale crize de astm bronşic. Nu există însă nici un risc pentru cei care utilizează vitamina B12 de origine vegetală din alimentele menţionate mai jos!

Semne de deficit a vitaminei B12: stare de oboseală tot mai accentuată, reducerea toleranţei la efort, pierderea apetitului, tulburări de ciclu menstrual, arsuri bucale, limbă depapilată, anemie adesea sesveră, pierderi de memorie, depresie, labilitate psihică, nervozitate, tulburări de personalitate, palpitaţii, miros neplăcut al corpului, amorţeli ale membrelor, dezorientare, greţuri, vărsături, balonări + simptomele creșterii nivelului de homocisteină.

Surse de vitamina B12:

– spirulina (recordmenul), drojdie, pâine, polen, soia, malţ, ficat, gălbenuş de ou, rinichi, lapte, brânză, carnea de pui şi de vită, “fructe” de mare.

Din păcate există numeroase „voci autorizate” care în ultimul timp susţin că această vitamină NU ar fi conţinută în alimentele de origine vegetală şi de-aici ideea că alimentaţia vegetarian totală (vegan) ar predispune la carenţe privind această vitamină. În cele ce urmează voi încerca să combat această susţinere, demonstrând că alimentaţia vegan nu prezintă riscuri, ba din contră, ar fi chiar cel mai sănătos mod de alimentaţie.

Dacă alimentaţia vegana combina cele de mai jos, ne vom găsi în faţa celui mai sănătos mod de viaţă, sau mai bine zis a secretului longevităţii.

 • exerciţiul fizic 60’-90’/zi, 5-6 zile/săptămână care să determine creşterea pulsului > 100 bătăi/minut, transpiraţie şi dispnee (gâfâială)
 • consumul a > 2,5 l de apă/zi, dar având în permanenţă urina inodoră şi incoloră
 • culcatul înainte de ora 22, asigurând zilnic între 9-10 ore de somn
 • în lipsa stimulentelor cafeinice, amfetaminice, a băuturilor alcoolice, fumatului, a prăjelilor, alimentelor fripte sau afumate

Argumentul ştiinţific medical in privinta vitaminei B12

a) Cel mai mare fiziolog roman (acad. Baciu de la Cluj) în cartea sa “Fiziologie” de 1971 şi ulterior reeditată 1977 spune la pag. 255 că vitamina B12 există în pâine, la un nivel de 1 mcg (microgram) / 100 g pâine (iar la un necesar de 2-3 mcg (micrograme)/zi acestea vor fi acoperite din 200-300 g de pâine). În aceeaşi carte la aceeaşi pagină, reputatul academician afirmă că “vitaminele B se găsesc în proporţie de 85% în alimentele de origine vegetală”. Eu înţeleg de-aici că şi B12-le!

b) În cartea “Spirulina” editată de Firma Hofigal se afirmă ca Spirulina este prezentată ca fiind recordmenul în vitamina B12, având o concentraţie de 2 ppm (părţi per milion), ceea ce înseamnă că la o doză de minim 2 grame recomandate/zi am obţine NUMAI DIN ACEASTĂ SURSĂ 4 mcg de B12.

c) Mai sus v-am scris de Spirulină, dar toate algele marine (deci şi Chlorella şi Laminaria) contin B12, nu cât Spirulina, dar conţin!

d) În cartea “Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale”, carte care a ajuns la ediţia a IX-a, reputatul dr. francez Jean Valnet, afirmă că B12 există în granulele de polen.

Însa de unde apare “problema” vitaminei B 12?

1) Spre deosebire de alte vitamine a căror necesar este în miligrame (mg), necesarul, dar şi conţinutul acesteia este în micrograme (mcg) şi astfel este mult mai greu de dozat şi identificat în produsele alimentare.

2) Dacă oamenii vor trece la vegan, credeţi că aceştia vor mai face… – CANCER? VEGANII NU FAC CANCER! NU cumva să uitati asta! Prof. Mecinicopschi chiar a afirmat recent în cursul unei emisiuni televizate că există studii serioase în acest sens! Remarcati faptul ca am spus veganii, nu vegetarienii care consuma produse precum lactate si oua. – Hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, probleme legate de nivelul crescut al colesterolului sangvin etc. ! Adio acestor boli ! Ce s-ar întimpla în acest caz cu companiile farmaceutice şi cu doctorii? La noi nu vă gândiţi ? Veganii vor ajunge, DACĂ nu-i calcă maşina, aproape sigur centenari! Păi statul cât le va plăti ăstora pensii?

3) La Fiziologie, în anul II de facultate am învăţat că vitamina B12 se produce în intestinul gros (colon) al omului de către flora microbiană de fermentaţie, dar care se poate absorbi chiar din colon, în ciuda moleculei sale enorme (ca mărime)

4) Stocul hepatic de B12 se termină teoretic după 3 ani în lipsa aportului. Astfel, dacă o persoană ar fi vegană 95-97% din timp, se susţine (de către adepţii anti-veganismului) că ar exista riscuri importante pentru sănătate ca de pildă : apare o anemie cumplită apar demielinizări ale căilor nervoase cu riscuri majore de paralizii, adesea ireversibile + tulburări de echilibru și de conducere a influxului nervos risc major de osteoporoză risc major de boli cardio-vasculare : infarct miocardic, accident vascular cerebral risc major datorat creşterii coagulabilităţii sângelui cu posibilitatea de formare a cheagurilor în vasele sangvine (ultimele 3 adică punctele c-e din cauza nivelurilor ridicate ale homocisteinei!)

Citeva exemple din lumea animala care vorbesc de la sine

a) Cel mai mare animal de pe Pământ – balena – este vegană ; consumă exclusiv fito-plancton.

b) Cel mai mare animal terestru – elefantul – este şi el vegan. Ştiaţi că un elefant este capabil să alerge cu 30-40 km/h timp de 3-4 ore neîntrerupt?

c) Cel mai longeviv animal terestru este reprezentat de o specie de broască ţestoasă care trăieşte la grădina zoologică din Sidney Australia, fiind atestată documentar din 1776. Ştiţi ce mănânca aceasta ? Salată!

d) Cel mai longeviv animal domestic şi totodată cel mai de povară animal de pe lângă casa omului, a cărui dandură şi tub digestiv seamană ca 2 picături de apă cu ale omului este… calul! Ce mănâncă un cal? Circulă şi un proverb în limba romăna: „mânci calule… carne, lapte, brânză, oua?”

e) Cel mai rapid animal domestic este… iepurele! Ruda sa sălbatică poate ajunge la 72 km/h, fiind la rându-i vegetarian total;

f) Cel mai rapid animal de pe Terra este însă ghepardul, care poate alerga cu 145 km/h! Însă meniul favorit al acestuia este reprezentat de către gazela Thomson. Ştiaţi că din păcate pentru ghepard, tot a 5-a tentativă de prindere a gazelei reuşeste ? Adică de 4 ori scapă gazela şi doar 20% dintre tentative reuşesc? Dacă ghepardul aleargă cu 145 km/h, cu cel putin 145 km/h aleargă şi gazela! Ce se întâmplă însă după 3 minute de 145 km/h? Ghepardul este frânt de oboseală, zăcând la pământ fără putere, între 90-120 minute, în vreme ce gazela… paşte (carne, lapte, brânză şi ouă) ca să aibă vitamina B12 pentru o nouă alergare!?!

g) Fostul recordmen mondial al probei de 100 m plat (Carl Lewis) este vegetarian total de >20 ani şi se antrena cu un cal la galop!

3. (contra-)argumentul homocisteinei : un nivel scăzut al B12 determină întotdeauna creşterea concentraţiei din sânge a unei substante de 9-11 ori mai periculoase decât colesterolul (mă refer aici la homocisteină), substanţă care determină printre altele : înfundarea drastică a vaselor de sânge (risc de infarcte la inimă, creier etc), osteoporoză, creşte drastic coagulabilitatea sângelui cu formarea de cheaguri în torentul sangvin, şanse crescute de apariţie a bolii Alzheimer… Eu sunt special de 9 1/2 ani vegan ca să demonstrez netemeinicia acestei ”teorii” false a deficitului de B12

4. Argumentul celui mai tradus autor american al tuturor timpurilor (E.G.White în cartea sa „Dietă şi hrană”): “Legumele, fructele, cerealele şi seminţele reprezintă dieta aleasă pentru noi încă de la început de către Creator”

5. Argumentul etnic : Călugarii shaolin, care cu rare excepţii trec de 100 de ani şi care la asemenea vârste sunt maeştrii ai artelor marţiale sunt vegani din totdeauna şi înca crudivori! Aşa-i că le lipseşte B12? Firește că nu! Călugării tao și Hunzii sunt tot vegani și la rându-le sunt centenari! Așa-i că le lipsește vitamina B12?

6. (contra-)argumentul autorului acestui material : sunt VEGAN de pe 15.12.2000, >97% din timp, deci de >9 ani şi NU prezint nici una dintre manifestările enumerate mai sus, unul dintre motive fiind şi acela de a demonstra completa netemeinicie a afirmaţiei că dieta vegana ar fi carenţată în această vitamină!

Personal am cea mai buna condiţie fizică pe care-am avut-o vreodată ! Fac mişcare de întreţinere care constă în :

– 5 zile/săptămână între 400-500 de flotări/zi +

– 5 zile/săptămână între 150-200 genoflexiuni/zi +

– sunt capabil să merg în ritm mediu (20 km/h) > 50 km neintrerupt cu o bicicletă performantă, fără a avea febră musculară a II-a zi

În acest moment NU sunt anemic, nu sunt paralizat, nu am suferit vreun infarct, nu am osteoporoză, şi nici nu am perspective!

Alte consideraţii

– Personal voi combate ori de cite ori voi putea teoria aberantă a “lipsei de B12 la vegani”, teorie infirmă, din nefericire/nenorocire susţinută tot mai pe larg în ultimii ani de tot mai mulţi medici neinformaţi! Eu nu-L pot face pe Dumnezeu incompetent! Daca alţii pot, e problema lor!

– Însă DACA o persoană suferă de gastrită atrofică, sau dacă i s-a rezecat (tăiat) 2/3 sau 3/4 din stomac printr-o operaţie (de ulcer gastric/duodenal, cancer etc.) sau suferă de anumite parazitoze intestinale, DOAR ATUNCI există riscul apariţiei unui deficit de vitamină B12. De ce ? Foarte simplu : stomacul produce o substanţă “factor intrinsec” care leagă vitamina B12 şi face ca aceasta să se absoarbă din intestinul subţire. DACA stomacul a fost rezecat, substanţa respectivă fie nu se mai produce, fie se produce într-o cantitate insuficientă, iar absorbţia vitaminei B12 va avea ASTFEL de suferit!

-Sfat personal – faceți un sondaj de opinie printre:

a) persoanele care stau lună de lună la cozi interminabile la farmacii pentru a-și lua medicamentele de pe rețetele compensate și gratuite! Câți dintre aceștia sunt vegetarieni totali? Răspuns: nici unul!

b) persoanele care sunt internate pe secțiile de cardiologie cu infarct miocardic, cardiopatie ischemică, arteriopatie obliterantă, hipertensiune arterială! Câți dintre aceștia sunt vegetarieni totali? Vă spun eu: nici unul!

c) persoanele care sunt internate pe secțiile de neurologie cu accident vascular cerebral ischemic/hemoragic! Câți dintre aceștia sunt vegetarieni totali? Răspuns: nici unul!

d) persoanele care sunt internate pe o secție de oncologie cu diverse localizări tumorale, limfoame sau leucemii! Câți dintre aceștia sunt vegetarieni totali? Răspuns: nici unul!

Vă doresc numai bine şi sănătate şi… aveţi încredere în Dumnezeu, căci El ne-a facut şi tot El ştie cel mai bine cu ce am funcţiona cel mai bine!

Dr. Mărginean Călin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.