Educatie crestina acasa Homeschooling

Educatie crestina acasa- informatii si resurse

Educatie crestina acasa sau home schooling / home education, cum este cunoscut in limba engleza, este o optiune si o alegere pe care o fac tot mai multi crestini din diferite tari, indiferent de apartenenta denominationala. Ba mai mult, creste si numarul celor care nu au un crez religios dar care aleg aceasta varianta de educare a copiilor pe fondul nemultumirii fata de calitatea invatamantului public si a anturajului de la scoala. In SUA aproximativ 1.5 milioane de copii erau educati acasa in anul 2007, in crestere cu aproape 300000 in doar patru ani. In Rusia, unde educatia acasa a devenit legala dupa anul 1990, numarul copiilor educati acasa este estimat la aproximativ un milion.

educatie crestina acasa home schooling

Nu ar trebui sa alegem educarea copiilor nostri acasa doar datorita neajunsurilor din scolile publice. Educatia crestina acasa, in familie, a copiilor este planul lui Dumnezeu, descoperit mai intai primilor nostri parinti Adam si Eva in Gradina Edenului. Acest plan nu s-a schimbat dupa caderea in pacat, ci continua sa fie idealul divin in ce priveste educatia copiilor.

Ratiuni biblice si alte sfaturi inspirate pentru alegerea educarii crestine acasa a copiilor, dar si alte informatii puteti gasi in articolul de mai jos:

Educatie crestina acasa, in familie – Planul lui Dumnezeu pentru educarea copiilor nostri (click pentru a vizualiza pdf)

Biblia impreuna cu cartea Educatie de E.G. White ar trebui sa fie studiate cu multa rugaciune pentru iluminare si intelegere corecta de catre fiecare parinte crestin care doreste sa-si vada copiii crescand frumos, cu adevarat fericiti in slujirea Mantuitorului pe acest pamant. Rasplata nu va intarzia sa apara si nici un castig pamantesc nu o poate intrece.

educatia acasa astazi

E.A. Sutherland a fost unul dintre pionierii bisericii Adventiste in ce priveste lucrarea de educatie crestina. A lucrat in cooperare stransa cu E.G. White si a urmat sfaturile inspirate pentru a infiinta o scoala cu totul speciala, un fel de scoala a profetilor, numita Madison. Orice tanar era binevenit sa studieze acolo. Chiar si cei mai saraci erau bineveniti datorita programului de lucru prin care puteau sa-si acopere in intregime cheltuielile cu scolarizarea. De altfel lucrul manual era o parte esentiala a educatiei primite in aceasta scoala. Chiar si cei care puteau sa-si achite integral taxele scolare trebuiau sa lucreze cel putin pentru echivanlentul a jumatate din valoarea acelor taxe. Aceasta scoala a fost un miracol si a atras atentia multor personalitati si institutii ale vremii din SUA. Puteti afla mai multe despre cum a luat fiinta aceasta scoala din cartea Madison – God’s Beautiful Farm: The E. A. Sutherland Story, By Ira Gish, Harry M Christman. Cartea nu este tradusa inca in limba romana.

Puteti descarca aici o copie a cartii Studii de educatie crestina, de E.A.Sutherland (sau originalul in limba engleza: Studies in Christian Education). Este o carte pretioasa si un bun indrumar pentru toti cei care au tangente sau sunt implicati in diverse institutii de educatie crestina. Studiind aceasta carte putem realiza cat de departe se afla institutiile educationale crestine de astazi de ceea ce ele ar trebui sa fie. Editia in limba romana a fost tiparita la editura Proteios din Targu Mures. (Studii de educatie crestina)

Locul Bibliei in Educatie de A.T. Jones, o alta carte pe care o recomandam spre lecturare.

Dezbateri pe tema “Educatie acasa” in Romania – veti gasi informatii interesante, din diverse perspective (schimbul de idei este gazduit de un site al credinciosilor ortodocsi)

AHSR – asociatia pentru home schooling Romania (un posibil loc de comunicare intre toti cei care isi educa acasa copiii in Romania sau care au in plan sa faca acest pas)

educatia acasa alternativa la scolile publice

Pentru cunoscatorii de limba engleza adresele web de mai jos pot fi o sursa binevenita pentru informare:

www.adventisthomeducator.org  articole, sfaturi, idei pentru curriculum etc

home education handbook – un manual pentru cei care-si educa acasa copiii, alcatuit de catre un colectiv de oameni credinciosi din Marea Britanie. Se poate descarca in varianta pdf sau Word

Manuale pregatite dintr-o perspectiva crestina pentru fiecare an de studiu (limba engleza):

CLP (Christian Light Publications) – Manuale realizate de crestini menoniti din SUA, care pot fi comandate si in Romania, la centrul ICAM pe care dansii il au la Patrauti, jud Suceava. Manualele sunt in limba engleza, pentru fiecare clasa, si acopera materiile recomandate de scolile umbrela din SUA.

www.abeka.com  se pot cumpara seturi intregi sau doar acele manuale care va intereseaza. Pentru ca cei care le publica se afla in SUA taxele postale sunt destul de mari pentru cei care comanda din Europa. Pentru a economisi bani, se pot comanda manuale pentru 2-3 ani de studiu in avans sau se poate face comanda in grup, impreuna cu alte familii interesate.

Puteti citi intr-un alt articol despre educatia acasa si socializare, subiect adus in discutie de cei care se tem ca a face educatie acasa (home schooling) pune in pericol abilitatea copilului de a socializa. Educatie crestina acasa nu inseamna izolare pe varful unui munte, ci o selectare mai atenta a anturajului copilului cel putin pana la varsta la care acesta va fi capabil sa faca el insusi o selectie.

educatia acasa sau homeschooling

Educatia acasa nu este populara doar in mediul celor religiosi (crestini, evrei, musulmani etc) ci si in randul oamenilor care nu se declara religiosi. Unii parinti pur si simplu nu sunt multumiti de calitatea invatamantului la care au acces in zona in care locuiesc, de modul in care copilul se dezvolta in anturajul colegilor de la scoala si nu in ultimul rand de siguranta copilului in incinta scolii si vecinatatea acesteia.

Articole pe teme asemanatoare:

Scolile profetilor

Scoala Madison – Istoria infiintarii

3 thoughts on “Educatie crestina acasa Homeschooling

  1. Buna ziua azi dori să discut mai pe larg cu dumneavoastra an privinta copiilor cu educatie școlară acasa ..cum asa putea și un număr de telefon..va multumesc scrietim pe email meu.

  2. As dori sa fac o pregătire cu diploma pt homescholing.stiiu engleza am facut si facultate de invatatori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.