Hirotonirea femeii ca pastor

Hirotonirea femeii ca pastor sau prezbiterHirotonirea femeii ca pastor sau prezbiter este un subiect foarte fierbinte in multe dintre confesiunile crestine. Miscarea feminista contemporana bate cu putere la portile bisericilor cerand, prin intermediul acelor crestini fermecati de invataturile ei, responsabilitati pe care Dumnezeu niciodata nu le-a pus asupra femeii. Avem nevoie de o perspectiva biblica mai mult decat niciodata, in acest ceas tarziu al istoriei, cand pentru tot mai multi crestini presiunea societatii pare sa fie mai puternica decat mesajul clar al Scripturii.

                             hirotonirea femeii ca pastor

Hirotonirea femeii intre Biblie si cultura – mesaj al pastorului Valentin Danaiata in biserica romaneasca din Loma Linda, California

Hirotonirea femeii ca pastor sau prezbiter – primii pasi spre compromis in istoria recenta a bisericii adventiste

Datorita presiunilor celor care s-au facut din partea unora, liderii bisericii prezenti la Consiliul de primavara din 1975 (nu in sesiunea Conferintei Generale) au aprobat compromisul de a hirotoni femei ca prezbiteri locali in Diviziunea Nord Americana, recomandand maxima discretie si precautie. Aproape 10 ani mai tarziu, la intalnirea anuala din 1984 (din nou, nu in sesiunea Conferintei Generale, unde sunt prezenti delegati ai bisericii care voteaza din toata lumea, care urma sa aiba loc un an mai tarziu, in 1985), liderii au decis sa reafirme si sa extinda decizia din 1975 la nivelul intregii biserici mondiale, votand ca fiecare diviziune sa aiba libertatea de a alege si hirotoni femei ca prezbiteri locali. ”

Propunerea ca femeile sa fie hirotonite ca pastor a fost respinsa de catre delegatii prezenti la sesiunile Conferintei Generale din anii 1990 si 1995 (Utrecht, Olanda). In ciuda acestor respingeri, Diviziunea Nord Americana a promovat in tot acest timp angajarea femeilor ca pastori, iar mai recent, hirotonirea lor, in ciuda avertizarilor Conferintei Generale ca acest comportament este un act de razvratire. Un pas mai departe s-a facut prin alegerea primei femei presedinte de Conferinta in istoria bisericii adventiste, in 2013, in Conferinta California de Sud-Est. (articolul este in limba engleza). Subiectul va fi dezbatut din nou la sesiunea Conferintei Generale din 2015, care va avea loc la San Antonio, Texas, SUA.

Strans legat de subiectul hirotonirii femeilor ca pastori sau prezbiteri este tema regulilor de interpretare a Bibliei (click pentru vizualizare articol). Miscarea adventa a luat nastere dupa ce William Miller a redescoperit 14 reguli de interpretare a Bibliei care fusesera folosite de crestinii adevarati din toate timpurile, inclusiv de reformatorii protestanti (precum Martin Luther). O indepartare de aceste reguli a dus la apostazia actuala din cele mai multe biserici.

Hirotonirea femeii ca pastor – prezentare de Doug Batchelor (traducere in limba romana)

Petitie impotriva promovarii hirotonirii femeii ca pastor/prezbiter

Datorita unor pasi periculosi care au fost facuti si de Biserica din Romania, invitam pe cei care impartasesc aceeasi preocupare sa semneze petitia impotriva hirotonirii femeii ca pastor de pe internet legata de acest subiect.

11 thoughts on “Hirotonirea femeii ca pastor

 1. Personal, cred că Dumnezeu va intervenii și va împiedica această erezie să pătrundă în mod oficial în Biserică prin adoptarea ei de către delegați, la lucrările Conferinței Generale din 2015. Dar dacă totuși va trece, aceasta înseamnă renunțarea de către Biserică la prima și cea mai de căpătâi doctrină fundamentală : „Scripturile sunt norma caracterului, criteriul experienței și fudamentul suveran al doctrinei…” În acest fel putem considera că reprezentanții bisericii au apostaziat, iar cei care vor rămâne credincioși adevărului biblic vor forma Biserica Sa în aceste timpuri, ducând mai departe lumii adevărul nealterat al Bibliei.Stăm ca Biserică Adventistă astăzi în fața celei mai mari crize din istoria noastră.Dumnezeu să ne ajute să ieșim din ea cu pierderi minore.

  • Mi-e teama ca votul cu privire la hirotonirea femeii ca pastor si prezbiter nu e inceputul apostaziei ci apogeul unei apostazii care dureaza de mult timp, iar acum atinge niste proportii teribile. In prea multe teritorii (cu mare potential financiar) decizia nebiblica e deja luata si implementata. Facultati socotite reprezentative (cum e Andrews) si-au comunicat optiunea pro-hirotonire (desi mai este acolo cate un Peter Damsteeg care striga ca nu e bine). In mod viclean, ceea ce se cere acum, este toleranta din partea “inapoiatilor” si legiferarea libertatii ca toate teritoriile care vor sa mearga mai departe cu “inovatia” sa o poata face. Romania a avut ocazia istorica sa se opuna acestui val de apostazie dar din nefericire anul trecut a luat parte la aprobarea in UNANIMITATE la nivel de Diviziune a acestei devieri de la Scriptura. Adevaratul popor advent nu este cel din registrele bisericilor ci acela care pazeste poruncile lui DUmnezeu si tine marturia lui Iisus. Toti cei care se ridica impotriva valului de apostazie vor avea parte de consecinte care vor culmina cu darea afara din sinagogi… Domnul sa se indure de noi si sa ne dea putere sa biruim…

 2. De peste 45 de ani citesc despre apostazie care a cutremurat Biserica în istoria ei bimilenară, dar abia acum i-am văzut fața hidoasă, încumetată și obraznică pe fața și în cuvintele unora din cei mai influenți teologi ai bisericii. Atunci când nu înveți nimic din istorie cu siguranță o repeți. Acesti “mai mari“ ai nostri care in locul unui limpede “asa zice Domnul“ au asezat teoriile lor sofisticate despre cultura vremii ca sa ne determine sa credem ca o intelegere noua si o cunostinta inalta i-a condus la aceste concluzii, cand de fapt este vorba de o cedare lasa in fata presiunilor din afara.
  Asa cum in timpul comunismului Biserica a fost tradata de conducatorii ei, dar a rezistat prin membri ei se pare ca se va intampla si acum,si asa cum cu obraznicie s-au mentinut la conducere si dupa caderea comunismului, la fel ne vor conduce si dupa ce aceasta criza va trece, pozand in eroi… “Dar ce veti face la urma ?“

  • Situatia de acum e mai grava decat in “epoca de aur”. Comunismul era un dusman exterior. Apostazia este un element intern. Participarea la tradare este mult mai larga acum si mai bine orchestrata. Una e sa fii atacat de “amaleciti”, alta e sa organizezi discoteci in jurul la “vitei de aur”. Ferice de cei care “urmeaza pe Miel oriunde merge El” (Apoc. 14:4)

 3. „Surorile” noastre care râvnesc la ceea ce nu li se cuvine, se vor pierde pe ele și pe cei ce le susțin.

  • Eu sunt barbat, dar nu pot sa inteleg de unde atata ura pentru femei? de ce spuneti ca, citez, “ravnesc la ceea ce nu li se cuvine”? de ce i s-ar cuveni acest drept de a fi pastor sau prezbiter unui barbat care isi abuzeaza sotia sau are o atitudine de superioritate fata de oamenii din jurul lui (cum mi se par toti cei ce au lasat comentarii aici) si nu i se cuvine unei femei care isi vede de treaba ei si de responsabilitatile ei inaintea Domnului?
   Asta e intrebarea care ma framanta pe mine. Am vazut prea multi lupi din astia in haine de oaie de cand frecventez biserica adventista si de asta vreau o lamurire: cu ce e mai bun barbatul decat femeia?

   • ura nu isi are locul decat fata de pacat. abuzurile si devierile unor preoti precum fiii lui Aaron nu erau o scuza ca evrei din alte semintii sa dea la o parte slujirea levitica. criteriile pt slujba de prezbiter sunt clare in Biblie. daca unii barbati nu respecta acele criterii, atunci nu au ce cauta sa fie in slujbele respective. acesta insa nu este un motiv pt a schimba o randuiala pe care Dumnezeu a instaurat-o inainte de caderea in pacat: ca barbatul sa fie capul familiei si, daca respecta criteriile amintite de Pavel, si cap al unei comunitati locale. argumente pro si contra pe acest subiect sunt prezentate in diverse materiale. aici nu e locul potrivit pt cearta de vorbe.
    in ce priveste aprobarea comentariilor, aveti putintica rabdare. ele nu sunt aprobate automat pt ca sunt si persoane care nu au invatat ca in cazul comunicarii online sunt niste reguli ca si in dialogul fata catre fata. comentariile care respecta reguli de bun simt si sunt constructive sunt aprobate. e o regula elementara ca atunci cand esti oaspete (la cineva acasa sau pe un site pe care nu-l administrezi) sa nu pretinzi a ti se oferi cuvantul neconditionat si nelimitat. e si o chestiune de bun simt.

 4. Apostazia hirotonirii femeilor poate fi rezolvată de poporul advent, trădat de pastorii și teologii Bisericii care propun abaterea de la un clar „așa zice Domnul” la erezia păgână a PREOTESELOR, într-un mod foarte simplu. Acești trădători au mâncat și mănâncă banii Domnului ca să proclame adevărul biblic nu ereziile vremii. Dacă ei nu se mai supun Cuvântului lui Dumnezeu, ba dimpotrivă Îl „strică” și încearcă să-l impună poporului în această formă stricată, de ce să mă fac părtaș la erezia lor susținându-i financiar ? Ia puneți voi cu credincioșie zecimea deoparte și pastrați-o până în luna iulie, când vom vedea cum votează „delegații plătiți din zecime” și veți vedea ce rapid vor învăța să citească corect și să înțeleagă corect Biblia. Apoi, toată zecimea strânsă, va fi dăruită lui Dumnezeu pentru a susține lucrători care vestesc lumii și Bisericii Evanghelia veșnică, nu una culturală în opoziție cu cea veșnică.

  • din fericire la analiza si sugestia pe care o faceti exista sustinere in Spiritul Profetic. atunci cand “canalele oficiale” devin corupte, resursele financiare, care apartin Domnului (nu Conferintelor), trebuie indrumate spre proiecte si persoane care nu lupta impotriva adevarului si a lui Dumnezeu. subiectul acesta al hirotonirii este “cireasa” de pe “tortul” multor indepartari de la un “asa zice Domnul”. vin vremuri si mai complicate.

 5. ți-aș fi f.recunoscător dacă mi-ai trimite citatul din Spiritul Profetic pentru că eu nu mai știu unde l-am citit. Mulțumesc mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.