Raiul la musulmani

Raiul la musulmani

Raiul la musulmani – rasplatirile primite de barbatii musulmani care vor fi mantuiti, asa cum se mentioneaza in coran

Raiul la musulmani este un subiect important pentru cine doreste sa inteleaga mesajul Coranului si implicit al Islamului. In toate religiile este fundamental sa afli ce se va intampla cu tine daca traiesti in armonie cu invataturile acelei religii sau ale divinitatii acelei religii. Asa cum vom vedea, exista o diferenta mare intre modul in care Coranul descrie Raiul si modul in care Biblia il descrie.

Surat Al-Baqarah (Sura Vacii) 2:25
“Vesteşte-le celor care cred şi săvârşesc fapte bune că vor avea parte de grădini pe sub care curg râuri. De câte ori le va fi dăruit din ele un fruct, ei vor spune: “Iată ceea ce ni s-a dăruit şi mai înainte”, căci fructe asemenea le vor mai fi fost date. În ele vor avea soţii neprihănite şi acolo vor veşnici.”
“companions pure” in Yusuf Ali Translation
“pure mates” in Shakir Translation

Surat Ad-Dukhān (Sura Fumului)  44:50-54
“Cei temători vor sta într-un loc tihnit, în grădini, la izvoare.
Vor fi înveşmântaţi în mătase şi brocart şi aşezaţi faţă în faţă.
Noi le vom dărui drept soţii hurii cu ochii mari.
Acolo, vor cere în tihnă fructe de tot soiul.”

Yusuf Ali Translation 44:54  “So; and We shall join them to fair women with beautiful, big, and lustrous eyes.”

Surat Aţ-Ţūr (Sura Muntelui)  52:17-22
“Cei care se tem de Dumnezeu vor trăi în Grădini, în desfătare, bucurându-se de ceea ce Domnul lor le-a dăruit. Domnul lor i-a ferit de osânda Iadului.
“Mâncaţi şi beţi în tihnă pentru ceea ce aţi făptuit, întinşi pe paturi rânduite!” Noi le vom da de soţii hurii cu ochii mari.
Pe cei care cred şi a căror seminţie i-a urmat în credinţă, Noi îi vom aduna la un loc cu seminţia lor şi cu nimic nu le vom micşora faptele lor. Fiece suflet a ceea ce a agonisit este chezaş.
Noi le vom rostui fructele şi carnea ce poftesc.”

52:20
Yusuf Ali translation
“They will recline (with ease) on Thrones (of dignity) arranged in ranks; and We shall join them to Companions, with beautiful big and lustrous eyes.”
Shakir translation
“Reclining on thrones set in lines, and We will unite them to large-eyed beautiful ones.”

52:22
Yusuf Ali translation
“And We shall bestow on them, of fruit and meat, anything they shall desire.”
Shakir translation
“And We will aid them with fruit and flesh such as they desire.”

Surat Al-Wāqi`ah (The Inevitable)  56:11-23,33-37
“În Grădinile Plăcerii
vor fi mulţime dintre primii şi puţinii dintre ultimii,
pe paturi împletite, întinşi pe ele faţă în faţă.
Flăcăiandri nemuritori vor umbla printre ei
cu potire şi ibrice, şi un pocal de la izvor de care nu-i va durea capul şi nici nu se vor îmbăta;
fructele vor fi pe alese şi carnea de pasăre după poftă.
Vor avea acolo hurii [n.t. cuvant de origine turca: virgine/fecioare] cu ochi asemenea mărgăritarelor ascunse drept răsplată a faptelor lor.

Noi le-am făcut fecioare,
iubitoare, însoţitoare
celor de-a dreapta.”

Verse 33 in other translations:
Yusuf Ali Translation
“And voluptuous women of equal age;”
Shakir Translation
“And voluptuous women of equal age;”

Raiul in islam pentru femeile musulmane care vor fi mantuite

Surat An-Nisā’ (Sura Femeilor) 4:32
“Nu râvniţi la darurile hărăzite de Dumnezeu unora dintre voi mai mult decât altora: bărbaţii au o parte din ceea ce şi-au agonisit. Şi femeile au o parte din ceea ce şi-au agonisit. Cereţi de la Dumnezeu să vă dăruiască din harul Său. Dumnezeu este Atotcunoscător.”

Surat An-Naĥl (Sura Albinei)  16:97
“Noi vom învia, pentru o viaţă minunată, pe orice credincios, bărbat ori femeie, care a făcut binele. Noi le vom da răsplata lor după faptele lor cele mai bune.”

scurta recapitulare a imaginii raiului pentru musulmani asa cum este descris in coran si comparatie cu raportul bibliei

Coranul descrie suficient de detaliat care sunt rasplatirile in Rai pentru barbatii musulmani credinciosi. Pentru femei apare doar o descriere foarte generala. Atunci cand citesti pasajele de mai sus nu poti sa nu te gandesti la asemanarea izbitoare cu locuri rau famate din orasele de pe acest pamant unde barbatii merg pentru a se deda la desfrau. Diferenta este ca Raiul pare o forma mai avansata, in care nu mai exista teama de a fi surprins de priviri indiscrete ale unor straini sau chiar persoane foarte apropiate. Nici rusinea nu-si mai are rostul, si cu atat mai putin risti sa fii omorat (cum inca se mai intampla, culmea, exact in tarile in care Islamul este majoritar). Ai acces nelimitat la fete foarte frumoase, virgine, cu ochii mari.

In contrast, Biblia vorbeste despre Rai ca fiind un loc al puritatii morale. Atunci cand Adam si Eva au fost creati in primul Eden, Adam avea doar o singura sotie, nu mai multe. Puritatea morala era norma si atunci si va fi si in Edenul restaurat. O alta diferenta interesata este legata de dieta. Adam si Eva erau vegani: mancau doar fructe, legume si cereale. Nu au mancat carne in Eden. Cei care vor fi mantuiti, conform Bibliei, vor avea aceeasi dieta. Mancarea de carne implica moartea animalelor iar in Cer nu va mai fi moarte. E foarte ciudat asadar ca in Coran se vorbeste despre cei mantuiti ca vor manca si carne. Imaginea de mai jos este graitoare despre ce poate visa (si cu ochii deschisi) un barbat musulman atunci cand se gandeste la descrierea Raiului din Coran:

Raiul in islam, descris in Coran

(imaginea a fost partial cenzurata, din motive lesne de inteles)

implicatii etice ale imaginii raiului in Islam

Asadar, ce se va intampla cu sotiile celor mantuiti? Ce ar trebui sa simta ele cand vad ce rasplatiri vor avea sotii lor? Ar trebui sa astepte si ele rasplatiri asemanatoare?

Cand descrii Raiul in termenii pe care i-am vazut in Coran, la ce te poti astepta de la barbatii care traiesc acum pe pamant si citesc Coranul? La ce viseaza un musulman atunci cand se gandeste la Rai? In ce mod este afectata imaginatia lui de acele descrieri din cartea pe care o considera sfanta? Tabloul de mai sus reprezinta o redare fidela a promisiunilor Coranului pentru cei credinciosi. Imaginea a fost editata pentru ca este prea indecenta pentru a fi postata pe aceasta pagina. Are aceasta conceptie vreo contributie la obsesiile sexuale pe care par sa le aiba cel putin unii barbati musulmani? Explica ea de ce in Marea Britanie de exemplu sunt atat de multe incidente in care barbati musulmani soferi de taxi (click pentru a citi un articol in limba engleza care relateaza asemenea incidente) comit agresiuni sexuale fata de unele dintre clientele lor? Daca Raiul inseamna a avea raporturi sexuale nelimitate cu un numar nelimitat de virgine, de ce viata pe pamant ar trebui sa fie traita in abstinenta si auto-control? Si imaginile de jos, cu mult prea tinere mirese, sunt graitoare cu privire la islam, raiul descris de Coran si implicatiile in viata de acum:

fetite mirese in islam

descrierea raiului in biblie

Viata in Cer, asa cum e descrisa in Biblie, va fi o intoarcere la conditiile din Eden, inainte ca Adam si Eva sa fi cazut in pacat. Cei doi nu petreceau timpul in lenevie, in paturi imense, ci lucrau in gradina Edenului. Credinciosii mantuiti vor face acelasi lucru, agricultura, gradinarit si chiar constructii: “Vor zidi case și le vor locui; vor sãdi vii, și le vor mînca rodul. Nu vor zidi case, ca altul sã locuiascã în ele, nu vor sãdi vii, pentruca altul sã le mãnînce rodul…” Isaia 65:21,22  Ocupatia aceasta nu era una obositoare in Eden. Nu putem compara munca lui Adam si a Evei din Eden cu munca istovitoare a fermierului de astazi (deoarece dupa caderea in pacat pamantul a fost blestemat si a fost nevoie de mai mult efort pentru a-l face roditor). Cei mantuiti vor fi vegani, ca si Adam si Eva, nu vor face nici un rau vreunei creaturi. Leul, lupul si oaia vor trai impreuna in pace. “Atunci lupul va locui împreunã cu mielul, și pardosul se va culca împreunã cu iedul; vițelul, puiul de leu, și vitele îngrãșate, vor fi împreunã …  vaca și ursoaica vor paște la un loc, și puii lor se vor culca împreunã. Leul va mînca paie ca boul.” Isaia 11:6,7

Raiul in Biblie

O descriere foarte frumoasa a Cerului apare in cartea Apocalipsei:
“Apoi am vãzut un cer nou și un pãmînt nou; pentrucã cerul dintîi și pãmîntul dintîi pieriserã, și marea nu mai era. Și eu am vãzut coborîndu-se din cer dela Dumnezeu, cetatea sfîntã, noul Ierusalim, gãtitã ca o mireasã împodobitã pentru bãrbatul ei.  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iatã cortul lui Dumnezeu cu oamenii! El va locui cu ei, și ei vor fi poporul Lui, și Dumnezeu însuș va fi cu ei. El va fi Dumnezeul lor.  El va șterge orice lacrimã din ochii lor. Și moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tînguire, nici țipãt, nici durere, pentrucã lucrurile dintîi au trecut.”.”  Apocalipsa 21:1-4

Raiul descris in Biblie

“ În cetate n’am vãzut niciun Templu; pentrucã Domnul Dumnezeu, Cel Atotputernic, ca și Mielul, sînt Templul ei.  Cetatea n’are trebuințã nici de soare, nici de lunã, ca s’o lumineze; cãci o lumineazã slava lui Dumnezeu, și fãclia ei este Mielul.  Neamurile vor umbla în lumina ei, și împãrații pãmîntului își vor aduce slava și cinstea lor în ea. Porțile ei nu se vor închide ziua, fiindcã în ea nu va mai fi noapte.  În ea vor aduce slava și cinstea Neamurilor.  Nimic întinat nu va intra în ea, nimeni care trãiește în spurcãciune și în minciunã; ci numai cei scriși în cartea vieții Mielului.”  (Apocalipsa 21:22-27)

“Și mi-a arãtat un rîu cu apa vieții, limpede ca cristalul, care ieșea din scaunul de domnie al lui Dumnezeu și al Mielului.  În mijlocul pieții cetãții, și pe cele douã maluri ale rîului, era pomul vieții, rodind douãsprezece feluri de rod, și dînd rod în fiecare lunã; și frunzele pomului slujesc la vindecarea Neamurilor. Nu va mai fi nimic vrednic de blestem acolo. Scaunul de domnie al lui Dumnezeu și al Mielului vor fi în ea. Robii Lui Îi vor sluji. Ei vor vedea fața Lui, și Numele Lui va fi pe frunțile lor.  Acolo nu va mai fi noapte. Și nu vor mai avea trebuințã nici de lampã, nici de lumina soarelui, pentrucã Domnul Dumnezeu îi va lumina. Și vor împãrãți în vecii vecilor. Și îngerul mi-a zis: „Aceste cuvinte sînt vrednice de crezare și adevãrate. Și Domnul, Dumnezeul duhurilor proorocilor, a trimes pe îngerul Sãu sã arate robilor Sãi lucrurile, cari au sã se întîmple în curînd.” (Apocalipsa 22:1-6)

Vor fi si multe lucruri la care n-am visat (pozitive, desigur) : “Dar, dupã cum este scris: „Lucruri, pe cari ochiul nu le-a vãzut, urechea nu le-a auzit, și la inima omului nu s’au suit, așa sînt lucrurile, pe cari le-a pregãtit Dumnezeu pentru cei ce-l iubesc.” ” 1 Corinteni 2:9


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.