Biblia de la Bucuresti 1688 – cea mai veche Biblie

Biblia de la Bucuresti 1688, cea mai veche traducere integrala a Bibliei in limba romana

Biblia de la Bucuresti 1688 este cunoscuta si sub numele de Biblia lui Serban Cantacuzino (1678-1688) pentru ca a fost tiparita in perioada cand acesta a fost domnitor.

Biblia de la Bucuresti 1688 , Serban Cantacuzino

Scrisă cu caractere chirilice, titlul ei complet era Biblia adecă Dumnezeiasca Scriptură a Vechiului și Noului Testament. Tiparirea ei a avut loc la aproape 200 de ani de la tiparirea Liturghierului (1508), acesta din urma fiind prima carte tiparita in Tarile Romane.

Prima versiune romaneasca a Psaltirii este aceea imprimata de diaconul Coresi, la Brasov, in anul 1570. Cel mai vechi text scripturistic, tradus in limba romana, “cunoscut pana acum”, este Evangheliarul slavo-roman de la Sibiu, aparut in anii 1551-1553. Acesta a fost urmat de Tetraevangheliarul romanesc, tiparit la Brasov, in anul 1561, de diaconul Coresi si Tudor diacul.

Descarca Biblia de la Bucuresti 1688 in format pdf (dimensiune fisier: 101 MB)

Cele zece porunci in Biblia de la Bucuresti 1688  (click pe imagine pentru a vizualiza in format mai mare sau click dreapta pentru a descarca imaginea). Este foarte interesant sa vezi cum suna in limba romana de acum 300 de ani cele zece porunci biblice.

Cele 10 Porunci in Biblia de la Bucuresti 1688

 


13 thoughts on “Biblia de la Bucuresti 1688 – cea mai veche Biblie

 1. Buna ziua as dori sa cumpar si eu o bilblie numita : Biblia de la Bucuresti 1688, cea mai veche traducere integrala a Bibliei in limba romana sau Biblia de la Bucuresti 1688 este cunoscuta si sub numele de Biblia lui Serban Cantacuzino (1678-1688) pentru ca a fost tiparita in perioada cand acesta a fost domnitor.

  • buna ziua. in momentul de fata se mai gaseste aceasta Biblie de cumparat doar la mana a doua, pe diverse site-uri (olx, okazii etc) sau anticariate online. este o editie foarte frumoasa si desi sunt un pic scumpe si la mana a doua aceste biblii, merita cumparate.

  • dvs sunteti cel care va inselati. in acel link este fotocopia textului de la 1688. eu am si varianta tiparita pe hartie, cu aprobarea Sinodului. oricine poate verifica informatia. dvs sunteti cel care induceti in eroare si ar trebui sa va verificati informatiile inainte de a scrie.

 2. Buna ziua,am si eu o biblie veche scrisa in limba Romana,1726.CINE E INTERESAT SA CUMPERE SA MA CONTACTEZE.

  • Bună, acum am descoperi comentul dumneavoastra. As fi interesată să cumpăr biblia scrisă il limba română din 1726 daca o mai aveți. Aștept un răspuns de la dumneavoastra. Va multumesc!

 3. As dori Biblia de la Bucuresti 1688 in format PDF – mai poate fi descarcata ? Eu nu am reusit. Mi-ar trebui pentru un studiu comparativ al diferitelor traduceri moderne comparate cu aceasta versiune (1688).

  • poate fi descarcata sau doar vizualizata folosind link-ul pe care l-am mentionat. se incarca mai greu textul si trebuie un pic de rabdare. am testat chiar acum si functioneaza, dar ia putin timp pentru incarcare. daca nu reusiti, anuntati-ma si va trimit in format pdf prin platforma wetransfer, daca adresa de email este cea indicata la comentariul dvs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *