Biblia de la Bucuresti 1688 – cea mai veche Biblie

Biblia de la Bucuresti 1688, cea mai veche traducere integrala a Bibliei in limba romana

Biblia de la Bucuresti 1688 este cunoscuta si sub numele de Biblia lui Serban Cantacuzino (1678-1688) pentru ca a fost tiparita in perioada cand acesta a fost domnitor.

Biblia de la Bucuresti 1688 , Serban Cantacuzino

Scrisă cu caractere chirilice, titlul ei complet era Biblia adecă Dumnezeiasca Scriptură a Vechiului și Noului Testament. Tiparirea ei a avut loc la aproape 200 de ani de la tiparirea Liturghierului (1508), acesta din urma fiind prima carte tiparita in Tarile Romane.

Prima versiune romaneasca a Psaltirii este aceea imprimata de diaconul Coresi, la Brasov, in anul 1570. Cel mai vechi text scripturistic, tradus in limba romana, “cunoscut pana acum”, este Evangheliarul slavo-roman de la Sibiu, aparut in anii 1551-1553. Acesta a fost urmat de Tetraevangheliarul romanesc, tiparit la Brasov, in anul 1561, de diaconul Coresi si Tudor diacul.

Descarca Biblia de la Bucuresti 1688 in format pdf (dimensiune fisier: 101 MB)

Cele zece porunci in Biblia de la Bucuresti 1688  (click pe imagine pentru a vizualiza in format mai mare sau click dreapta pentru a descarca imaginea). Este foarte interesant sa vezi cum suna in limba romana de acum 300 de ani cele zece porunci biblice.

Cele 10 Porunci in Biblia de la Bucuresti 1688

 


6 thoughts on “Biblia de la Bucuresti 1688 – cea mai veche Biblie

  1. Buna ziua as dori sa cumpar si eu o bilblie numita : Biblia de la Bucuresti 1688, cea mai veche traducere integrala a Bibliei in limba romana sau Biblia de la Bucuresti 1688 este cunoscuta si sub numele de Biblia lui Serban Cantacuzino (1678-1688) pentru ca a fost tiparita in perioada cand acesta a fost domnitor.

    • buna ziua. in momentul de fata se mai gaseste aceasta Biblie de cumparat doar la mana a doua, pe diverse site-uri (olx, okazii etc) sau anticariate online. este o editie foarte frumoasa si desi sunt un pic scumpe si la mana a doua aceste biblii, merita cumparate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>