Spiritul lui Antihrist

Spiritul lui Antihrist – etimologie

Spiritul lui antihrist este o expresie care necesita a fi analizata mai intai etimologic. Semnificatia cuvantului “antihrist” nu este greu de intuit, observand ca se compune din doua parti: “anti” si “hrist”. Prima parte, “anti”, de provenienta din limba greaca (limba in care a fost scris Noul Testament al Bibliei), are semnificatia de “impotriva“, dar si de “in locul“.  Cel de-al doilea cuvant, “hrist”, se refera desigur la Domnul Hristos. Combinand cele doua parti, cuvantul antihrist (ortografiat si anticrist) insemna cineva care este impotriva lui Hristos, opozant al lui Iisus sau o persoana care incearca sa se substituie lui Hristos, arogandu-si roluri, titluri, care apartin in exclusivitate lui Iisus Hristos. Aceasta dubla ipostaza o regasim in dreptul lui Lucifer care a devenit Satana (impotrivitorul). El lupta impotriva lui Dumnezeu, a guvernarii Sale, a legilor Sale si se si substituie lui Dumnezeu atunci cand pretinde inchinare si loialitate din partea oamenilor si a ingerilor cazuti.

Spiritul lui Antihrist – Introducere

Spiritul lui Antihrist se refera la atitudinea de vrajmasie, de opozitie pe care a avut-o pentru prima data in istoria universului cea mai inteligenta si cea mai frumoasa fiinta creata: Lucifer, un inger care avea rangul cel mai inalt intre celelalte fiinte create. Aceasta atitudine a fost data pe fata de Lucifer fata de actiunile si guvernarea lui Dumnezeu si implicit fata de legile lui Dumnezeu (orice guvernare este intemeiata pe niste legi). Legile lui Dumnezeu sunt o reflectare a caracterului Sau.

Spiritul lui Antihrist – Opozitie fata de invatatura biblica sanatoasa

1 Ioan 4:2,3 “În aceasta sã cunoașteți duhul lui Dumnezeu: orice duh care mãrturisește cã Iisus Hristos a venit în trup, este de la Dumnezeu. Și orice duh, care nu mãrturisește pe Iisus Hristos, nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui antihrist, despre care ați auzit cã vine și acum este chiar în lume.”
Observati ca in textul biblic mentionat mai sus, apostolul Ioan aminteste o invatatura care nu era in armonie cu Biblia. Erau si pe vremea lui persoane care nu credeau ca Iisus a venit in trup. Cu alte cuvinte, sustineau ca Iisus nu a avut un trup ca al nostru, iar cei care L-au vazut pe Iisus au avut un fel de iluzie optica (doar li s-a parut ca au vazut o fiinta care are un trup ca al nostru, dar in realitate n-ar fi fost asa). Invatatura aceasta era foarte periculoasa pentru ca daca Hristos nu a venit intr-un trup real, atunci si ispitele pe care le-a suportat nu erau reale, nici suferinta si privatiunile sale nu erau reale si El nu putea sa ne mai fie exemplu de vietuire sfanta, dupa voia lui Dumnezeu.

Atunci cand intelegerea Bibliei este gresita, vietuirea de fiecare zi va fi influentata direct proportional cu marimea erorilor pe care le-am acceptat ca fiind adevaruri. Ioan mentioneaza in versetele citate doar una dintre invataturile gresite care circulau pe atunci. Multe altele insa au relevanta pentru noi. Spre exemplu, daca socotesc cele 10 porunci din Decalog a fi doar niste repere morale relative, atunci nu voi considera calcarea lor ocazionala a fi un pacat: comiti adulter din cand in cand, furi doar de la cineva care este bogat, minti doar cand risti sa-ti pierzi locul de munca, vorbesti urat despre Dumnezeu doar atunci cand vrei sa spui vreun banc mai “condimentat” etc.

Spiritul lui Antihrist – Vietuire in opozitie cu invatatura biblica sanatoasa

Iacov 2:19,20 “Tu crezi cã unul este Dumnezeu? Bine faci; dar și demonii cred și se cutremurã. Vrei însã sã înțelegi, omule nesocotit, cã credința fãrã de fapte moartã este?”

Spiritul lui Antihrist (sau Anticrist) nu se da pe fata doar in opozitia fata de invatatura biblica sanatoasa. Cand vietuirea nu este in armonie cu Sfintele Scripturi, in viata noastra se da pe fata acelasi spirit. Observati comparatia pe care o face apostolul Iacov intre cei care pretind a crede (dar viata lor nu este sfanta, in armonie cu Biblia) si demoni (inclusiv comandantul lor, Satana). Nu e suficient sa declari ca esti o persoana care-L iubeste pe Dumnezeu, o persoana pocaita, daca viata ta de fiecare zi nu da marturie ca Hristos locuieste cu adevarat in tine si urmezi aceeasi cale a ascultarii de care a dat dovada Hristos cand a fost pe pamant (Filipeni 2:8 “[Iisus] S-a smerit pe Sine, ascultãtor fãcându-Se pânã la moarte, și încã moarte pe cruce.”; 1 Ioan 5:3 “Cãci dragostea de Dumnezeu aceasta este: Sã pãzim poruncile Lui; și poruncile Lui nu sunt grele.”)

Concluzie si aplicatii

Asa cum s-a putut observa, spiritul lui Antihrist nu are de-a face doar cu intelegerea gresita a Bibliei si promovarea unor invataturi gresite. Acelasi spirit se manifesta si atunci cand vietuirea noastra nu este in armonie cu invatatura biblica: prin cuvinte vulgare, irascibilitate, minciuna, adulter, nedreptate, barfa, necumpatare, dorinta de a domina, de a umili pe altii, neglijarea datoriilor ca parinti sau copii etc.

Vom vedea in studiul urmator, Cine este Antihristul in Daniel 7 ce rol a jucat o anumita institutie de pe pamant in istorie in lupta impotriva lui Dumnezeu si in ce masura aceasta poate fi identificata cu Antihristul. Asa cum Dumnezeu a avut intotdeauna un grup de crestini sinceri care I-au fost credinciosi, chiar pana la moarte, si Satana s-a folosit de aceasta insitutie in perioada crestina pentru a lupta impotriva adevarului din Scripturi si impotriva celor care au dorit sa fie cu adevarat credinciosi.

Spiritul lui Antihrist

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.